Piękna i nowoczesna kuchnia to zachęta dla pań i panów domu do przyrządzania posiłków. Fronty w ulubionym kolorze, ładne uchwyty i ceramiczne płytki lub oryginalne lacobele to elementy, dzięki którym jej wnętrze zyskuje wiele uroku. Jednak aby prace kuchenne przebiegały sprawnie, należy przede wszystkim kreatywnie ją urządzić i zaplanować każdy szczegół.

Projekt to podstawa

Złota zasada projektowania kuchni to podział na pięć stref zaaranżowanych w kolejności wykonywania czynności kuchennych. To strefy: zapasów, zmywania, przygotowywania, gotowania i przechowywania. Po wyciągnięciu artykułów spożywczych z lodówki lub spiżarni zwykle myje się je w zlewie, a następnie kroi i gotuje. Potrzebne do przyrządzenia dań i ich podania artykuły dobrze mieć wówczas w pobliżu zlewu, blatu roboczego i kuchenki.

Miejsca do przechowywania nigdy dość

Nieważne czy kuchnia jest mała, czy duża, warto maksymalnie wykorzystać jej przestrzeń w celu zapewnienia miejsca na przechowywanie poprzez zamówienie mebli na wymiar. Porządek w kuchni zapewni nie tylko odpowiednie rozplanowanie zawartości szafek i szuflad, lecz także umiejętna organizacja artykułów wewnątrz nich. Idealnym rozwiązaniem są pojemne kosze Cargo, dzięki którym oszczędza się wiele miejsca. Aby talerze, umieszczone w wysuwanych szufladach nie obijały się o siebie, należy umieścić je w specjalnych separatorach. W szafkach narożnych natomiast świetnie sprawdzą się wysuwane organizery na większe artykuły, jak garnki, pokrywki, miski czy patelnie.

Idealny blat i oświetlenie

W nowoczesnych wnętrzach wspaniale wyglądają blaty kamienne i drewniane. Są także niezwykle funkcjonalne, ponieważ można kroić produkty bezpośrednio na nich. Tańszym rozwiązaniem jest blat wykonany z dobrej jakości sklejki. Wówczas warto położyć na nim dużą drewnianą deskę, która zawsze będzie pod ręką. Ważne, aby na jej brzegach były rowki, dzięki którym sok z warzyw i owoców nie będzie kapał na blat. Należy zwrócić szczególną uwagę, aby na blacie znajdowało się wystarczająco dużo wolnego miejsca do przygotowywania posiłków. Powierzchnię roboczą trzeba odpowiednio doświetlić, dlatego u dołu mebli wiszących zwykle umieszcza się listwy oświetleniowe.

funkcjonalna kuchnuia

Wygodne mycie naczyń, owoców i warzyw

Obecnie nawet w małych kuchniach zaplanowane jest miejsce na zmywarkę. Nie znaczy to jednak, że ergonomiczność zlewozmywaka nie ma znaczenia. Małe designerskie zlewy wyglądają efektownie, jednak często są mało praktyczne, ponieważ woda pryska na blat, który przez to szybciej się niszczy. Lepiej zatem postawić na zlewozmywak dwukomorowy lub jednokomorowy z głęboką misą. Dzięki temu rozwiązaniu na zlewie jest miejsce na zawieszenie dopasowanego ociekacza, dzięki któremu można łatwo osuszyć owoce i warzywa po umyciu.

Dobrze zaprojektowana kuchnia to gwarancja sprawnego przygotowywania posiłków i oszczędności czasu, dlatego warto dokładnie ją zaplanować z pomocą architekta. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. Dla naszych klientów zaprojektowaliśmy i wykonaliśmy setki kuchni na wymiar, zapraszamy do kontaktu i obejrzenia niektórych naszych realizacji:

Z poważaniem,

Klaudiusz Durmała

Wybrane realizaje